Co je Hub4Everybody a co se dozvíte na Novotného lávce

Pro velké GIS nebo IT firmy jistě není problém publikovat vlastní data na webu pro své zákazníky nebo i veřejně. Třeba pro potřeby vzdělávání nebo propagace. Ale existují zde tisíce malých drobných firem, obcí, výzkumníků, studentů a dalších, kteří připravují a zpracovávají prostorová data, ale je pro ně obtížné tato data sdílet s ostatními. A toto vám snadno umožní Hub4Everybody. Můžete s ním snadno publikovat data z prostředí webu ale i z prostředí QGIS. Co je to vlastně Hub4Everybody (H4E)? Zde existuje několik odpovědí:

  • Je to veřejná služba pro volné publikování dat – můžete využít stávající instalaci a po pouhém zaregistrování hned publikovat Vaše data veřejně pro nekomerční účely.
  • Můžete si zaplatit prostor pro komerční neveřejné sdílení dat s Vašimi zákazníky.
  • Hub4Everybody ale není jenom jedno řešení, kde musíte využívat stávající aplikaci. H4E je snadno replikovatelný, a to i na Vaší infrastruktuře či cloudu, kde Vám zprovozníme plně nastavitelnou instalaci, kterou si můžete sami spravovat.

Každý uživatel si může vybrat, jaká varianta mu vyhovuje, a podle toho se rozhodnout. Pro menší firmy, školy, výzkumné instituce, ale i neziskové organizace toto může pomoci výrazně ušetřit náklady, neboť cena za instalaci a podporu je výrazně nižší, než si udržovat vlastní vývojářský tým.

Další podstatný fakt je, že jelikož je H4E budován na standardech, Vy můžete přes služby využívat i data z národního Geoportálu INSPIRE, katastru a dalších míst.

Můžete si říci, že něco podobného Vám mohou nabídnout i jiní. Je tu ještě jeden aspekt. Na základě dlouhodobého vývoje a zkušeností jsme přišli na to, že pouhý vývoj nástrojů pro správu dat nemůže pokrýt potřeby uživatelů. Uživatelé nechtějí jenom mapy, uživatelé chtějí i další obsah. A proto se paralelně s rozvojem technologií pro správu prostorových dat věnujeme i rozvoji a rozšiřovaní nástroje pro správu obsahu (CMS). Zde jsme se po mnoha letech rozhodli pro řešení Wagtail, a to jsme začali rozšiřovat tak, aby bylo provázáno s nástroji pro správu prostorových dat. Je teď tak snadno možné vytvářet příběhové mapy, výukový obsah v různých oblastech či pěknou prezentaci Vaší obce, města nebo regionu. Tento CMS je uzpůsoben tak, že může fungovat i vzdáleně. Vy v něm můžete mít uloženy stránky vaší obce/organizace, ale vlastní mapová data mohou být uložena jinde.

A co Vás na naší dílně dne 1. 2. na Novotného lávce čeká? Nebudeme Vám dělat přednášky a vykládat, jak jsme dobří, ale budeme rádi, když si přinesete notebooky a použijete svá vlastní data, popřípadě využijete odkazy na Vaše servery a vše si prakticky vyzkoušíte. K dispozici Vám bude vývojářský tým a budete mít možnost zjistit, kde Vám H4E může pomoci.

Těšíme se na Vás